PageRank Naik Mengejut 3/10 Dalam 5 Bulan!


5 bulan lepas, hati aku mula tergerak untuk aktif semula berblog. Selain untuk menajam dan mengharmonikan gaya penulisan aku,  niat dihati, insya-Allah suatu hari nanti aku akan terbitkan sebuah buku untuk dipasarkan. Dalam berblog ni juga, jika tanpa sasaran, tak ke mana weblog anda akan pergi. Tapi kalau terlampau taksub mengejar hit pula, pastinya pemilik blog akan kecundang akhirnya. Itu kejar hits, macam mana pula kalau nak kejar naikkan PageRank?




Aku pernah buat sasaran sebelum ini untuk entri 'Sasaran 2011' Antara fokus sasaran aku adalah untuk mendapatkan PageRank sekurang²nya 1/10 sehingga akhir tahun ni. Tapi pagi ni aku terima kejutan besar daripada weblog aku ini, bila aku lihat PageRank pyejal.blogspot.com kat atas toolbar tu, rank dia 3/10!. Bingung aku dibuatnya. Kalau korang nak tau, aku ada install plugin "webrank" pada firefox aku ni. Jadi setiap web yang aku layari aku boleh nampak data² penting untuk setiap web - contoh; Pagerank, alexa, Page Index, Backlink, SocioMeter dan yang sewaktu denganya. 

Mula² tutup Mozilla, lepas aku restart semula, figure dia tetap sama 3/10 - memang sah la nampaknya. *Dalam hati - Yeahhhh!!! Suka gila. Bukan 1 atau 2, tapi 3 terus. Alhamdulillah. Mana tak sukanya tak sampai setahun, PageRank naik mengejut. Memang terkejut den.
Lepas tu, aku terus tanya en.google - "what is pagerank". Nak tau dia jawap apa? 
PageRank reflects our view of the importance of web pages by considering more than 500 million variables and 2 billion terms. Pages that we believe are important pages receive a higher PageRank and are more likely to appear at the top of the search results.
PageRank also considers the importance of each page that casts a vote, as votes from some pages are considered to have greater value, thus giving the linked page greater value. We have always taken a pragmatic approach to help improve search quality and create useful products, and our technology uses the collective intelligence of the web to determine a page's importance.
 PageRank is [only] one of the methods Google uses to determine a page’s relevance or importance.
[jika tak faham, sila minta bantuan Google Translate]

Secara grafiknya dia terangkan begini

source:wikipedia.com
Penjelasan [google translate]:
Matematik PageRanks (daripada 100) untuk rangkaian mudah (PageRanks yang dilaporkan oleh Google rescaled logaritma). Web C mempunyai PageRank yang lebih tinggi daripada web E, walaupun ia mempunyai sedikit pautan kepadanya; pautan ia mempunyai nilai yang lebih tinggi. pengunjung web yang memilih link rawak pada setiap halaman (tetapi dengan lompatan kemungkinan 15% kepada Laman rawak di seluruh web) akan berada di web E 8.1% pada sesuatu masa. (Kemungkinan 15% daripada melompat ke halaman sembarangan sepadan dengan faktor redaman 85%.) Tanpa redaman, semua pelayar web akhirnya akan berakhir pada Laman A, B, atau C, dan semua laman-laman lain akan mempunyai PageRank sifar.Web A dianggap pautan  utama kepada semua laman² web, kerana ia tidak mempunyai link keluar.
Kurang faham? Mari aku sediakan kalkulator untuk membuat pengiraan menggunakan - "Google's PageRank - Calculator". Harap korang faham, nanti kalau dah faham sila ajar saya ye. Aku pun kurang faham sebenarnya. Hampir satu hari memikirkan hal PageRank naik mendadak ni. Smashing Magazine mungkin menerangkan dengan ringkas dan padat berkenaan Pagerank ni. Apa pun, isu PageRank aku ni masih menghantui hari² aku yang mendatang. :)

Bukti:


Jadi, apa tunggu lagi, semak PageRank korang pula!







Check Page Rank of your Web site pages instantly:




This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Comments

Nizam Ijam said…
haha.. aku still kosong..hehe
ibai merepek said…
tahniah wei..
pyejal said…
@Nizam Ijam xpe, maintain bro, nnt naik la tu..:)
pyejal said…
@ibai merepek bereh.. TQ :)
Amirul Amin said…
wow..hebat..tahniah2
pyejal said…
@Amirul Amin TQ..tengah mengkaji formula, mcm mana boleh jadi gini..:)
mejakerusi said…
aku dapat 3 sama macam kao jal...dapat hadiah tak??

-faerrin (PANDANG-pandang)
pyejal said…
@mejakerusi dapat, percutian ke perth,Aus. 10 hari 6 malam. haha

Popular Posts